۱. خواص جعفری برای کبد
جعفری حاوی ترکیباتی است که به کبد در پاکسازی سموم کمک میکنند. این گیاه با تحریک تولید آنزیمهای کبدی، به دفع مواد زائد از بدن کمک کرده و از کبد در برابر آسیبها محافظت میکند.
لوتئولین (Luteolin) از دیگر ترکیبات ضد سرطانی موجود در جعفری است که با مسدود کردن متابولیسم مواد سرطانزایی که منجر به جهش در کروموزومهای کبد میشوند، از بروز سرطان جلوگیری میکند.
علاوه بر این، التهاب کبد یکی از عوامل اصلی بسیاری از بیماریهای کبدی است. جعفری با خواص ضد التهابی قوی خود میتواند به کاهش التهاب کبد نیز کمک کرده و از پیشرفت بیماریهای کبدی جلوگیری کند.
۲. خواص جعفری برای موها
ویتامینهای A، C و E موجود در جعفری، بهعنوان آنتیاکسیدانهای قوی، از موها در برابر آسیبهای محیطی محافظت کرده و به حفظ رطوبت و درخشندگی آنها کمک میکنند. همچنین، روی و ویتامینهای گروه B موجود در جعفری نیز نقش مهمی در تولید سلولهای مو و تقویت فولیکولهای مو دارند.
اگر ریزش یا کندی رشد موهایتان، بهدلیل کمبود مواد مغذی باشد، مصرف منظم جعفری میتواند با تامین این مواد مغذی مورد نیاز، به تقویت و ترمیم آنها کمک کند. علاوه بر این، جعفری با بهبود جذب مواد مغذی دیگر از دستگاه گوارش نیز بهطور غیرمستقیم به تقویت سلامت موها کمک میکند.
۳. خواص جعفری برای پوست
مصرف منظم جعفری میتواند به داشتن پوستی سالم، جوان و درخشان کمک کند. چرا؟ چون جعفری حاوی یک آنتیاکسیدان قوی به نام لوتئین است. لوتئین، با خنثیسازی رادیکالهای آزاد ناشی از اشعه ماوراء بنفش، آلودگی و دود سیگار، از پیری زودرس پوست جلوگیری کرده و به حفظ طراوت و جوانی آن کمک میکند. علاوه بر این، ویتامین C موجود در جعفری نیز با تقویت تولید کلاژن، به افزایش استحکام و کشسانی پوست کمک کرده و از شل شدن آن جلوگیری میکند.
همچنین ناگفته نماند که جعفری خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی دارد، از اینرو میتواند در درمان و پیشگیری از مشکلات پوستی همچون آکنه موثر باشد.
۴. خواص جعفری برای درمان عفونتهای ادراری
یکی از خواص جعفری خشک و تازه ادرارآور بودن آن است که میتواند به دفع سموم و میکروبهای مضر از بدن کمک کرده و از بروز عفونتهای دستگاه ادراری جلوگیری کند.
جعفری همچنین حاوی فلاونوئیدی بهنام آپیول است که با کند کردن رشد میکروارگانیسمها و پیشگیری از عفونت در سیستم ادراری، از سلامت دستگاه ادراری محافظت میکند.
۵. خواص جعفری برای تقویت سیستم ایمنی
اگر میخواهید کمتر مریض شوید حتما جعفری بخورید، زیرا جعفری غنی از ویتامین C، روی و ویتامین A است و همانطور که در بالاتر هم گفتیم خواص ضد میکروبی دارد. بنابراین با مصرف این سبزی خوش عطروبو میتوانید سیستم ایمنی بدنتان را در برابر باکتریهایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سوبتیلیس،اشریشیا و همچنین ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوآنزا تقویت کنید.
۶. خواص جعفری برای فشار خون
جعفری نهتنها ادرار آور است بلکه بهواسطهی داشتن پتاسیم فراوان، به دفع سدیم از طریق ادرار نیز کمک میکند. این دو عامل در کنار همدیگر به کاهش فشار خون و مبارزه با احتباس آب در بدن کمک میکنند.
علاوه بر این، جعفری به واسطه نیتراتهای موجود در خود، باعث شل شدن رگهای خونی بدن شده و در نتیجه، با بهبود جریان خون به تنظیم فشار خون کمک میکند.
۷. خواص جعفری برای کم خونی
جعفری به عنوان یک منبع غنی از آهن، فولیک اسید و ویتامین C، نقش مهمی در پیشگیری و درمان کمخونی ناشی از فقر آهن ایفا میکند. آهن موجود در جعفری برای ساخت هموگلوبین و انتقال اکسیژن در خون ضروری است. فولیک اسید نیز در تشکیل گلبولهای قرمز نقش حیاتی دارد. در کنار این دو، ویتامین C موجود در جعفری نیز به جذب بهتر آهن در بدن کمک میکند.
۸. خواص جعفری برای بینایی
دژنراسیون ماکولا و آب مروارید از جمله بیماریهای چشمی هستند که با افزایش سن شیوع پیدا میکنند. مطالعات نشان دادهاند که مصرف منظم جعفری بهدلیل وجود آنتیاکسیدانهای قوی مثل ویتامین A، بتاکاروتن و کاروتنوئیدها، میتواند خطر ابتلا به این بیماریها را کاهش دهد و از بینایی ما در طولانی مدت محافظت کند.
۹. درمان شب کوری با مصرف جعفری
یکی از دلایل اصلی بروز شبکوری، کمبود ویتامین A در بدن است. از آنجاییکه جعفری، یک منبع غنی از ویتامین A است، میتواند نقش موثری در درمان این مشکل ایفا کند. ویتامین A موجود در جعفری با تبدیل شدن به رتینول و ترکیب با اوپسین در شبکیه چشم، به تولید رودوپسین کمک میکند. رودوپسین، رنگدانهای است که برای دید در نور کم ضروری است. بنابراین، مصرف منظم جعفری میتواند به درمان شبکوری، کمک شایانی کند.
۱۰. خواص جعفری برای کلیهها
مصرف جعفری میتواند در پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه نیز بسیار موثر باشد. این گیاه دارویی با افزایش دفع مایعات در بدن، باعث رقیق شدن ادرار شده و از تجمع مواد معدنی که منجر به تشکیل سنگ میشوند، جلوگیری میکند. علاوه بر این، مطالعات نشان دادهاند که جعفری میتواند با افزایش دفع کلسیم از طریق ادرار و تغییر pH آن نیز خطر تشکیل سنگهای کلیوی را کاهش دهد.
۱۱. پیشگیری از سرطان با مصرف جعفری
جعفری به لطف غنی بودن از ترکیبات آنتیاکسیدانی قوی مانند فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها و ترکیبات فنلی، نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای مزمن، بهویژه سرطان، ایفا میکند. این گیاه با مکانیسمهای مختلفی به پیشگیری و درمان سرطان کمک میکند:
- مقابله با رادیکالهای آزاد: آنتیاکسیدانهای موجود در جعفری با خنثیسازی رادیکالهای آزاد، از آسیب به سلولهای سالم جلوگیری کرده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهند.
- مهار رشد سلولهای سرطانی: ترکیباتی مانند میریستین، آپیژنین و کارنوزول موجود در جعفری، از رشد تومورها جلوگیری کرده و به مرگ سلولهای سرطانی کمک میکنند. مطالعات نشان دادهاند که آپیژنین بیش از 86 درصد از سلولهای سرطان ریه را در آزمایشگاه از بین میبرد. میریستین نیز به پیشگیری از سرطان پوست کمک میکند. کارنوزول نیز طبق بررسیها میتواند سرطان سینه، پوست، روده بزرگ و پروستات را درمان کند.
- حفاظت از DNA: برخی از ترکیبات موجود در جعفری مانند لوتئین، با جلوگیری از آسیب به DNA، از جهش سلولی و در نتیجه بروز سرطان جلوگیری میکنند.
۱۲. خواص جعفری برای قلب
جعفری با دارا بودن مقادیر بالای فولات و ویتامین K، بهعنوان یک محافظ قوی برای قلب عمل میکند. فولات موجود در جعفری، از تشکیل پلاکهای چربی در دیوارهی رگها جلوگیری کرده و به این ترتیب خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مانند تصلب شرایین را کاهش میدهد. از سوی دیگر، ویتامین K با حفظ انعطافپذیری رگها و جلوگیری از تجمع کلسیم در دیواره آنها، به سلامت قلب و عروق کمک شایانی میکند.
۱۳. خواص جعفری برای دستگاه گوارش
جعفری با خواص درمانی متنوع خود، به بهبود عملکرد دستگاه گوارش نیز کمک فراوانی میکند. اولین خاصیت جعفری کمک به هضم غذا بهواسطهی تولید صفرا و آنزیمهای گوارشی، است. علاوه بر این، جعفری با خواص ضد نفخ و ضد اسپاسم خود، علائمی مانند نفخ، گاز و سوء هاضمه را هم تسکین میدهد.
اگر از یبوست رنج میبرید نیز جعفری میتواند دوای دردتان باشد، چرا که فیبر موجود در جعفری، به بهبود عملکرد روده و جلوگیری از یبوست کمک میکند.
برخی مطالعات نیز نشان دادهاند که ترکیبات موجود در جعفری با جذب آب و الکترولیتها، به تسکین علائم اسهال کمک میکنند.
۱۴. پیشگیری از پوکی استخوان با مصرف جعفری
ویتامین K موجود در جعفری، نقش بسیار مهمی در سلامت استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوان ایفا میکند. این ویتامین با افزایش فعالیت سلولهای سازنده استخوان (استئوبلاستها)، به ساخت و تقویت بافت استخوانی کمک میکند. همچنین، ویتامین K با فعال کردن پروتئینهای خاصی، باعث میشود کلسیم بهخوبی در استخوانها جذب شود و از این طریق، استخوانها را قویتر و محکمتر میکند.
۱۵. فواید جعفری برای زنان در دوران پریودی
مصرف منظم جعفری بهصورت دمنوش یا افزودن آن به غذاها، میتواند به زنان در گذراندن دوران قاعدگی به شکل راحتتر کمک کند. این گیاه دارویی با کاهش التهاب و گرفتگیهای عضلانی، دردهای دوران قاعدگی را تسکین میدهد. همچنین با کمک به تنظیم تعادل هورمونها، میتواند علائم آزاردهنده سندرم پیش از قاعدگی (PMS) مانند حساسیت سینهها، نفخ و تغییرات خلقی را کاهش دهد.
۱۶. خواص جعفری برای زنان باردار
مصرف منظم جعفری در دوران بارداری به رشد سالم جنین و کاهش خطر بروز ناهنجاریهای مادرزادی کمک میکند. این گیاه سرشار از آهن است که برای ساخت گلبولهای قرمز خون و جلوگیری از کمخونی در مادران باردار ضروری است. همچنین، فیبر موجود در جعفری به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده و از بروز مشکلاتی مانند یبوست که در دوران بارداری شایع است، جلوگیری میکند.
علاوه بر این، جعفری منبع غنی از فولات (ویتامین B9) است. فولات برای رشد طبیعی لوله عصبی جنین و پیشگیری از نقایص مادرزادی مانند اسپینا بیفیدا بسیار مهم است.
۱۷. کاهش کلسترول با خوردن جعفری
جعفری، با دارا بودن فیبر و فلاونوئیدهای فراوان، نقش مهمی در تنظیم سطح کلسترول خون ایفا میکند. فیبر موجود در جعفری با جذب کلسترول اضافی در روده، از ورود آن به جریان خون جلوگیری میکند. همچنین، فلاونوئیدهای موجود در این گیاه با مهار آنزیمهایی که مسئول تولید کلسترول هستند، به کاهش سطح کلسترول خون کمک میکنند. مطالعات نشان دادهاند که مصرف منظم جعفری میتواند به کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) کمک کند و در نتیجه خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهد.
۱۸. خواص جعفری برای مردان
مطالعات نشان دادهاند که مصرف منظم جعفری میتواند به بهبود عملکرد و افزایش کیفیت زندگی جنسی مردان نیز کمک کند. برخی از مهمترین خواص جعفری برای مردان عبارتند از:
- کاهش مشکلات نعوظ: جعفری با بهبود گردش خون و تقویت سیستم عصبی، میتواند به درمان مشکلات نعوظ کمک کند.
- افزایش میل جنسی: ترکیبات موجود در جعفری، میل جنسی را افزایش داده و به بهبود عملکرد جنسی کمک میکنند.
- بهبود کیفیت اسپرم: مصرف منظم جعفری میتواند به افزایش تعداد و کیفیت اسپرم کمک کند.
۱۹. کوچک کردن غدد متورم با خوردن جعفری
یکی دیگر از خواص شگفتانگیز جعفری، تاثیر مثبت آن بر سلامت غدد است. مطالعات نشان میدهند که این گیاه معجزهگر میتواند به کوچک شدن غدد متورم کمک کرده و به بدن در دفع سموم و مخاط اضافی یاری رساند. همچنین، جعفری با آرامش بخشیدن به غدد فوق کلیوی، به حفظ تعادل هورمونی کمک میکند.
ریشهی جعفری نیز سرشار از مواد معدنی ارزشمندی مانند کلسیم، آهن و ویتامینهای گروه B است که نقش مهمی در عملکرد صحیح غدد پاراتیروئید ایفا میکنند.
۲۰. از بین بردن بوی بد دهان با خوردن جعفری
جعفری نهتنها یک طعمدهندهی خوشمزه برای غذاهاست، بلکه با خاصیت ضدباکتریایی و قلیایی خود، به بهداشت دهان و دندان نیز کمک میکند. این گیاه معطر با از بین بردن میکروارگانیسمهای ایجادکنندهی بوی بد، باعث خوشبو شدن طبیعی دهان میشوند.
در نهایت؛ با استفاده کردن از جعفری، نهتنها به خوشمزه و خوشعطر شدن غذاهای خود کمک میکنید، بلکه از بسیاری از بیماریهای شایع نیز پیشگیری خواهید کرد و حتی میتوانید از شر بسیاری از بیماریها نیز خلاص شوید. بنابراین، دفعهی بعد که در سبزی فروشی چشمتان به جعفری افتاد، بهراحتی از کنارش عبور نکنید.
دیدگاه خود را بیان کنید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامت گذاری شدهاند *