frontpage hit counter

قرص کروم چیست و چه کاربردی دارد؟

زهرا مطیع

زهرا مطیع

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 19 دقیقه

قرص کروم چیست و چه کاربردی دارد؟

آنچه در این مقاله میخوانیم

اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که با کاهش کرومیوم بدنشان روبرو شده‌اند یا اصلا درست نمی‌دانید که قرص کروم چیست تا آخر این مطلب ازکرکره با ما همراه باشید. در ادامه به بررسی فواید، نحوه‌ی مصرف و نکات مهم استفاده از قرص کروم خواهیم پرداخت.

قرص کروم یا کرومیوم چیست؟

کروم یا کرومیوم (Chromium) یک عنصر کمیاب است که در برخی غذاها و محیط‌ها یافت می‌شود. به طور کلی دو شکل شناخته شده از این ماده به نام‌های کروم سه ظرفیتی و کروم شش ظرفیتی وجود دارد. درحالیکه شکل سه ظرفیتی این عنصر در غذاها و مکمل‌ها پیدا می‌شود، نوع شش ظرفیتی آن در آلودگی‌های صنعتی به وفور موجود است. این یعنی شکل دومی که از این ماده معرفی کردیم قابل خوردن نیست. کروم به دلیل اثرات گسترده‌ای که بر عملکرد انسولین دارد، نوعی ماده‌ی ضروری در بدن به شمار می‌آید. کسانیکه با مشکل کمبود کرومیوم در بدن مواجهه هستند می‌توانند در کنار اصلاح رژیم غذایی خود به سراغ مصرف قرص آن بروند.

کاربرد و موارد مصرف قرص کروم چیست؟

محققان درست نمی‌دانند که این ماده دقیقا چطور در بدن کار می‌کند اما احتمال می‌دهند که می‌تواند به تجزیه و جذب کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌ها کمک نماید. اگر هنوز نمی‌دانید که قرص کروم برای چیست و چه فوایدی دارد، می‌توانید با خواندن این بخش از آن‌ها باخبر شوید.

  • دیابت نوع ۲: گفته می‌شود که عنصر کروم تا حدی بر اثربخشی انسولین در بدن تاثیر دارد؛ اما مطالعات واضح و قابل اطمینانی درباره‌ی توانایی آن در تنظیم سطح قند خون افراد مبتلا به دیابت یا چاقی وجود ندارد. به همین دلیل برای چاقی درمانی پیشنهاد می‌کنیم انواع دیگری از بهترین مکمل برای کاهش وزن را هم امتحان کنید.
  • سندرم متابولیک: سندرم متابولیک یک بیماری مزمن است که معمولا شامل چاقی،‌ فشار خون بالا، تری گلیسیرید خون بالا و مقاومت به انسولین می‌شود. درست مانند دیابت، عنصر کروم می‌تواند با تاثیر بر عملکرد انسولین برای افراد مبتلا به این بیماری هم مفید باشد. با این حال مطالعات هنوز نتوانسته‌اند تاثیر مفید آن را بر سطح قند خون، وزن، سطح چربی بدن و دور کمر تایید کنند.
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): این بیماری یکی از شایع‌ترین اختلالات غدد درون‌ریز در زنان است که می‌تواند باعث ناباروری شود. استفاده از کروم در روند درمان این بیماری بر بهبود سطح لیپید و تنظیم قند خون بدن متمرکز است اما نتایج مصرف آن توسط مبتلایان متفاوت است. به همین برای اثبات عملکرد و تاثیر کروم بر سندرم تخمدان پلی کیستیک به تحقیقات بیشتری نیاز است.
  • دیس لیپیدمی: دیس لیپیدمی وضعیتی است که فرد در آن سطح چربی خون یا همان کلسترول غیرطبیعی دارد. از آنجاییکه مطالعات ارتباطی بین سطوح پایین کروم و سطوح بالای کلسترول در بدن پیدا نکرده‌اند، مشخص نیست که مصرف این مکمل می‌تواند باعث بهبود بیماری دیس لیپیدمی شود یا خیر.
  • کاهش وزن و بهبود توده‌ی عضلانی: برخی از مکمل‌های کروم برای کاهش وزن، کاهش چربی بدن و افزایش حجم عضلات بدن به بازار عرضه می‌شوند. این ادعاها عمدتا مبتنی بر این تئوری هستند که تنظیم قند خون به کاهش هوس‌های غذایی افراد کمک می‌کند. اما به طور کلی، تحقیقات بسیار کمی در مورد ارتباط میان کروم و انسولین وجود دارد.

قرص کروم تا چه اندازه تاثیرگذار است؟

عنصر کروم یا همان کرومیوم یک ماده‌ی ضروری در بدن است که به عملکردها و سیستم‌های مختلف بدن کمک می‌کند. با این حال شواهد کمی وجود دارند که نشان بدهد مصرف مکمل‌های حاوی این عنصر به افراد کمک می‌کند تا به اهداف سلامتی مورد نظر خود برسند. مطالعات انجام شده روی این ماده تاثیر آن بر متعادل‌سازی سطح قند خون، کاهش وزن و عضله‌سازی را مشاهده کرده‌اند، اما این تغییرات بسیار کم هستند. تحقیقات نشان می‌دهند که مکمل‌های کروم بر روند درمان بیماری‌هایی چون سندرم تخمدان پلی کیستیک و دیابت تاثیر می‌گذارند اما اهمیت این اثرات هنوز مشخص نیست و به تحقیقات بیشتری نیاز است.

عوارض قرص کروم چیست؟

متخصصان و پزشکان احتمال دارد مصرف کروم را برای کاهش خطر ابتلا به برخی‌ بیماری‌ها مانند دیابت توصیه کنند. با این حال استفاده از قرص‌های حاوی این ماده ممکن است درست مانند هر مکمل دیگری با عوارض جانبی بالقوه همراه باشد. اگر دوزهای معقولی از قرص کروم را استفاده کنید، احتمال بروز هر گونه عارضه‌ی جانبی به حداقل می‌رسد.  بیشتر مشکلات مربوط به استفاده از کروم ناشی از سو مصرف آن هستند. این عوارض جانبی عبارتند از:

  • کاهش وزن
  • کم خونی (پایین بودن سطح گلبول‌های قرمز خون)
  • ترومبوسیتوپنی (کمبود پلاکت‌های خون)
  • بروز اختلال در عملکرد کبد
  • نارسایی کلیوی
  • رابدومیولیز یا واپاشی ماهیچه‌ی مخطط
  • درماتیت پوستی یا همان اگزما
  • هیپوگلیسمی یا کاهش سطح قند خون

قرص کروم b3 برای چیست؟

تداخلات دارویی با قرص کروم چیست؟

مکمل کروم می‌تواند عملکرد داروهای زیر را تغییر دهد یا با آن‌ها تداخل داشته باشد. بنابراین اگر از آن‌ها استفاده می‌کنید حتما پیش از هر چیزی یا خرید انواع مکمل حاوی کروم با پزشک متخصص خود مشورت نمایید.

  • انسولین
  • متفورمین
  • داروهای مخصوص دیابت
  • سینتروید (لووتیروکسین)

دوز مورد نیاز کروم بدن چقدر است؟

شاید برایتان جالب باشد که بدانید متخصصان درست نمی‌دانند انسان روزانه به چه مقدار کروم در بدن خود نیاز دارد. به همین دلیل هیچ مقدار مجازی برای آن وجود ندارد و متخصصان در واقع حداقل مقدار کرومی که مردم باید دریافت کنند را برای سنجش میزان این عنصر تعیین کرده‌اند.

گروه سنی حداقل مقدار کروم مورد نیاز (میکروگرم/روز)
تولد تا ۶ ماهگی ۰.۲
۷ تا ۱۲ ماهگی ۵.۵
۱ تا ۳ سالگی ۱۱
۴ تا ۸ سالگی ۱۵
زنان در سنین ۹ تا ۱۳ سال ۲۱
مردان در سنین ۹ تا ۱۳ سال ۲۵
زنان در سنین ۱۴ تا ۱۸ سال ۲۴
مردان در سنین ۱۴ تا ۱۸ سال ۳۵
زنان در سنین ۱۹ تا ۵۰ سال ۲۵
مردان در سنین ۱۹ تا ۵۰ سال ۳۵
زنان در سنین ۵۱ سال و بالاتر ۲۰
مردان در سنین ۵۱ سال و بالاتر ۳۰
دوران بارداری ۳۰-۲۹
دوران شیردهی ۴۵-۴۴

بسیاری از افراد نسبت به مقادیر تعیین شده در جدول میزان بیشتری از عنصر کروم را به صورت روزانه دریافت می‌کنند؛ اما هیچکس دقیقا نمی‌داند که مقدار ایمن دور قرص کروم چیست. مصرف بیش از حد این ماده می‌تواند حساسیت به انسولین را بدتر کند و منجر به آسیب کلیه یا کبد شود.

منابع غذایی حاوی کروم چیست؟

بروز مشکل کمبود کروم در بدن نادر است و بیشتر مردم این ماده‌ را از طریق رژیم غذایی خود دریافت می‌کنند. کرومیوم به طور گسترده‌ای در مواد غذایی مختلف وجود دارد اما مقادیر این ماده در آن‌ها به شرایط خاک در محل رشد و تولیدشان بستگی دارد. برخی از این مواد غذایی عبارتند از:

  • شیره‌ی انگور
  • ژامبون
  • گوشت گاو
  • کاهو
  • سینه‌ی بوقلمون
  • سیب و موز
  • لوبیا سبز
  • آب گوجه فرنگی
  • نان سبوس‌دار
  • آب پرتقال
  • آجیل

نحوه و بهترین زمان مصرف قرص کروم چیست؟

بهترین زمان مصرف مکمل کرومیوم به هدف شما و نیاز بدنتان بستگی دارد. به طور کلی باید در نظر داشته باشید که خوردن قرص کروم همراه با غذا، به ویژه وعده‌های غذایی حاوی کربوهیدرات می‌تواند جذب آن را بهبود ببخشد و به تنظیم سطح قند خون کمک کند. در نتیجه پیشنهاد می‌شود مکمل‌ها و قرص‌های حاوی این ماده‌ی غذایی را هنگام غذا یا بلافاصله پس از آن میل کنید. اگر از قرص کروم به عنوان بهترین مکمل برای رفع خستگی استفاده می‌کنید، مصرف آن در اوایل روز مانند صبحانه یا نهار می‌تواند ریتم طبیعی بدن شما را بهبود ببخشد. به یاد داشته باشید که استفاده از مکمل‌های حاوی کروم در اواخر شب ممکن است باعث ایجاد تداخل در خواب شما شود.

قرص کروم ۲۰۰ برای چیست ؟

چه کسانی نباید از قرص کروم استفاده کنند؟

احتمالا برایتان سوال پیش آمده است که محدودیت‌های قرص کروم چیست. مکمل‌های کروم معمولا برای اکثر افراد بی‌خطر هستند اما یک سری از گروه‌ها وجود دارند که باید از مصرف آن‌ها اجتناب کنند یا احتیاط نمایند. این گروه‌ها عبارتند از:

  • افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی و کبدی: کروم در کبد فرآوری و در کلیه‌ها دفع می‌شود؛ به همین دلیل افراد مبتلا به عارضه‌های کلیوی و کبدی برای جلوگیری از تشدید بیماری خود باید پیش از مصرف مکمل‌های حاوی این ماده با پزشک متخصص مشورت کنند.
  • زنان باردار و شیرده: شواهد و بررسی‌های محدودی وجود دارند که بی‌خطر بودن مکمل کروم در دوران بارداری یا شیردهی اثبات می‌کنند. بنابراین زنان باردار و شیرده باید از مصرف خودسرانه‌ی آن خودداری نمایند.
  • افراد مبتلا به دیابت: کسانیکه می‌خواهند از مکمل کروم به عنوان بهترین مکمل برای افراد دیابتی استفاده کنند باید به یاد داشته باشند که این ماده می‌تواند با برخی داروهای دیابت تداخل ایجاد کند و باعث بروز هیپوگلیسمی شود. بنابراین پیش از هر کاری حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
  • افراد مبتلا به حساسیت: برخی از مکمل‌ها ممکن است حاوی ترکیبات آلرژی‌زا باشند و در بدن فرد حساسیت ایجاد کنند.
  • افراد مبتلا به بیماری‌های روحی و روانی: مصرف دوزهای بالای کروم می‌تواند عوارض جانبی خاصی چون تغییرات خلق و خو را در فرد به وجود بیاورد. افراد مبتلا به افسردگی و اختلالات دو قطبی بیشتر از دیگران مستعد درگیر این عارضه شدن هستند.

بهترین قرص کروم چیست؟

وقتی برای دانستن پاسخ سوال قرص کروم چیست به داروخانه می‌روید متوجه می‌شوید که مکمل‌های حاوی این عنصر بسیار زیاد هستند. برخی از این مکمل‌ها ممکن است در ترکیب با مواد معدنی و ویتامین‌های دیگر باشند. شما در قدم اول باید توجه کنید که میزان مقدار کروم به کار رفته در این مکمل‌های مولتی مینرال چقدر است. اگر شک دارید که یک مکمل می‌تواند مناسب شما باشد یا خیر بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید. کروم موجود در مکمل‌ها به اشکال مختلفی چون کلرید کروم، سیترات کروم، نیکوتینات کروم، کروم پیکولینات و مخمر با کروم بالا هستند. درست مشخص نیست که کدام یک از اشکال این عنصر بر بدن تاثیر بیشتری می‌گذارد. با این حال، بهتر است بدانید که محققان در اکثر مطالعات از کروم پیکولینات استفاده کرده‌اند.

سخن پایانی کرکره

قرص کروم می‌تواند به عنوان یک مکمل غذایی موثر در کنار رژیم غذایی باعث بهبود و متعادل شدن سلامت عمومی بدن شود. اگر به دنبال کنترل وزن و قند خون خود هستید یا با کمبود این ماده‌ی مغذی مهم روبرو شده‌اید، حال که می‌دانید مصرف قرص کروم چیست می‌توانید بهتر و هوشمندانه‌تر از آن استفاده نمایید. با این حال، پیش از مصرف این مکمل، مشاوره با پزشک یا متخصص تغذیه ضروری است تا از ایمنی و اثربخشی آن برای شرایط فردی خود اطمینان حاصل کنید.

برچسب‌ها :

سلامت قرص کروم

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت ‌گذاری شده‌اند *

* میزان رضایت :

در حال بارگذاری