خوشبختانه، مثل بسیاری زمینههای دیگر، در این زمینه هم اپلیکیشنها و برنامههای آنلاین مفیدی وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند تا به تعهداتی که در اسفند ماه ۱۴۰۳ گرفتهاید، پایبند بمانید و تا آخر سال ۱۴۰۴ روند پیشرفت و تعهد خود را نظاره کنید. در ادامه هشت ترفند برای مدیریت بهتر تصمیمها معرفی شدهاند تا به شما برای رسیدن بهتر و راحتتر به اهدافتان در سال جدید کمک کنند. پیش از خواندن این ترفندها بهتر است بدانید که قرار نیست با اپلیکیشنهای پیچیده یا برنامههای فشرده و سنگین روبهرو شوید، بلکه بسیاری از این راهکارها بسیار سادهاند؛ تنها کافی است خود را به انجام انها عادت دهید.
1. قرار دادن یک یادآور روی صفحه قفل گوشی
یک فهرست از اهداف و تصمیمهایتان در سال جدید تهیه کنید؛ اگر آنها را روی کاغذ نوشتید از کاغذتان عکس بگیرید و اگر در برنامه یادداشت گوشیتان قرار دارد از آن اسکرین شات بگیرید. حال این تصویر را به عنوان تصویر صفحه قفل گوشی خود قرار دهید تا هر بار که چشمتان به آن میافتد یادتان بیاید که برای امسال برنامههای مهمی دارید و بهتر است دست به کار شوید. برای مثال ممکن است موقع چک کردن گوشی ببینید که در فهرست اهداف امسالتان این هدف قرار دارد که کمتر با گوشی خود کار کنید و به جایش بیشتر کتاب بخوانید؛ خواهید دید که این یادآور روی صفحه قفل گوشی بسیار کارآمد خواهد بود.
2. خرید یا پوشیدن ساعت هوشمند
مهم نیست که تصمیمات سال نو شما چیست، اگر سالم نباشید، نمیتوانید آنها را به خوبی به انجام برسانید. یکی از بهترین ابزارهای تکنولوژیک برای کمک به بهبود و نظارت بر وضعیت سلامت جسمانی ساعت هوشمند است. با اینکه ممکن است شما هم از دوستانتان شنیده باشید که زمان زیادی از ساعت هوشمند خود استفاده نمیکنند، با این حال اگر در فهرست اهدافتان در سال ۱۴۰۴ بهبود وضعیت سلامتتان قرار دارد، شک نکنید که یک ساعت هوشمند بیش از آن که فکرش را بکنید به شما کمک خواهد کرد.
البته اشتباه نکنید، قرار نیست حتی بهترین ساعت هوشمند به شما برنامه ورزشی روزانه پیچیده یا رژیم غذایی سالمی بدهد، بلکه همین که وضعیت تحرک، خواب و ورزش شما در طول روز را پیگیری کند، کافی است. چون شما میتوانید در آخر هر روز وضعیت خود را مشاهده کنید و ببینید آیا به اهداف سلامت روزانهای که برای خود تعیین کرده بودید رسیدهاید یا نه؟ به همین سادگی وقتی بدانید هر روز چقدر برای بدن خود تلاش کردهاید، اطمینان خواهید یافت که دارید در مسیر درست گامهایی هرچند کوچک بر میدارید و با انگیزه بیشتری به مسیرتان ادامه میدهید.
3. استفاده از شبکههای اجتماعی برای پیگیری اهداف سال نو
احتمالا شما هم میدانید که برنامههای زیادی برای پیگیری اهداف وجود دارند؛ از برنامههای پیش فرض روی سیستم عامل گوشی گرفته تا اپلیکیشنهای خوبی مثل هبیت (Habit). اما وجه مشترک تمامی این اپلیکیشنها در این است که به راحتی میتوانید نوتیفیکیشن آنها را خاموش کنید و به سادگی نادیدهشان بگیرید. پس چاره چیست؟
یکی از راهکارهایی که برای پیگیری و تعهد به اهداف کاراست، به اشتراک گذاشتن آن با دیگران است. شبکههای اجتماعی بهترین ابزار برای پاسخگو نگه داشتن شما هستند. تنها کافی است، آنها را با دوستانتان به اشتراک بگذارید و از این به بعد آنها میتوانند مسئول پیگیری و انگیزهدهی به شما باشند.
شما میتوانید از شبکههای اجتماعی خود به عنوان هبیت ترکر (Habit Tracker) یا پیگیریکننده عادات استفاده کنید. برای مثال میتوانید هر روز تعداد روزهایی که سیگار را ترک کردهاید را در شبکههای اجتماعی خود مانند اینستاگرام به اشتراک بگذارید و به این ترتیب برای ادامه مسیر از دیگران انگیزه بگیرید. اگر هم دوست ندارید تمام شبکه اجتماعیتان محتوای عادات و اهداف شما را ببینید، میتوانید با تشکیل گروهی از دوستان نزدیک در اینستاگرام این کار را برای خود خصوصیتر کنید.
البته برنامههایی مانند ریلیو (Relive) هم وجود دارند که سعی کردهاند پیگیری اهداف و عادات را با شبکه اجتماعی مخصوص به خود ترکیب کنند، که بسیار عالی است، اما ممکن است دوستان شما در آنجا حضور نداشته باشند. بنابراین پیشنهاد ما به شما این است از هر شبکه اجتماعی که بیشتر استفاده میکنید و دوستان مورد اعتماد تری در آن دارید، شروع کنید.
4. اپلیکیشنهای مدیریت مالی
بعید است فهرست اهداف سال جدید را نوشته باشید، اما در آن خبری از اهداف مالی نباشد. یکی از بهترین راهکارها برای تعهد به اهداف مالی و جلوگیری از خرجهای غیرضروری، استفاده از یک اپلیکیشن مدیریت مالی است. برنامههای محبوب زیادی در این زمینه وجود دارند از اپهای خارجی مشهوری مانند نرد والت (NerdWallet) گرفته تا بهترین برنامههای مدیریت مالی ایرانی مثل دخل و خرج. فرقی نمیکند از کدام آنها استفاده میکنید، فقط مهم است برنامه مالی واقعبینانهای برای سال جدید داشته باشید و به آن پایبند بمانید.
شاید جالب باشد که بدانید اپلیکیشن استیککِی (StickK) ایده جالبی را پیاده کرده و با مرتبط کردن کیف پول شما به اهدافتان، در ازای انجام ندادن کارهای مشخص شده، مقداری از پول شما را برمیدارد و به مقصدی که از قبل برایش تعیین کردهاید میفرستد. البته این مقصد باید حساب یک خیریه یا فردی که به آن اعتماد دارید باشد نه حساب خودتان.
5. استفاده از تقویم گوگل برای پیگیری اهداف سال نو
اگر در سر کار خود از تقویم گوگل استفاده کرده باشید، خواهید دید که یکی از بهترین ابزارها برای یادآوری کارها و جلسات است. شما میتوانید از این ابزار در خارج از محیط کار هم استفاده کنید. استفاده از گوگل کلندر چند مزیت نسبت به تقویم معمولی دارد. برای مثال شما با تقویم گوگل میتوانید برای کارهای خود یادآورهایی از قبل بگذارید تا نه تنها آن کارها را فراموش نکنید، بلکه از قبل هم برایشان آماده شوید. همچنین تقویم گوگل با حسابهای دیگر گوگل شما قابلیت همگامسازی (سینک شدن) دارد و میتواند جلسههای گوگل میت شما را بهتان یادآوری کند. استفاده از تقویم گوگل به شما اجازه میدهد تا تقویم کاری و شخصی خود را باهم یکی کنید و بتوانید برنامهریزی بهتری برای روز خود داشته باشید.
6. استفاده از برنامههای پیگیری اهداف روزانه
همانطور که بالاتر هم گفته شد، اپلیکیشنهای زیادی برای پیگیری عادات و اهداف وجود دارند، اما پایبندی به یاداورهای آنها و عمل به تعهداتمان است که ممکن است سخت به نظر بیاید و به راحتی پشت گوش انداخته شود. در این میان استفاده از برنامههای پیگیری اهداف روزانه و بهترین اپلیکیشنهای برنامهریزی میتواند بهترین گزینه باشد. چراکه اگر پیگیری هر روز و مثلا قبل از خواب انجام شود میتواند مانند یاداور عمل کند. پیگیری اهداف روزانه در اپلیکیشنها به این دلیل مفید است که شما در آنها گزارشی از آنچه در روز انجام دادهاید را وارد میکنید و برای مثال در انتهای ماه یا فصل به عملکرد خود نگاه میکنید. برآورد عملکرد و میزان تلاشهای ما برای یک هدف، به خوبی میتواند ما را برای ادامه دادن مسیر رسیدن به آن یا تغییر عملکرد و تلاشمان برای بازنماندن از آن تنظیم کند.
7. استفاده از برنامههای مدیریت زمان
شاید شما هم نام تکنیک پومودورو به گوشتان خورده باشد؛ پومودورو و بسیاری تکنیکهای دیگر به شما در استفاده بهینه از زمان و مدیریت آن به طور کلی کمک میکنند. حال به جای استفاده از این تکنیکها میتوانید از اپلیکیشنهایی استفاده کنید که برای مدیریت زمان طراحی شدهاند. این برنامهها به شما کمک میکنند تا ساعات روز خود را به خوبی تقسیم بندی کنید و زمان از دستتان در نرود. برای مثال یکی از اپلیکیشنهای مدیریت زمان برنامه استراکچرد (Structured) است. شما میتوانید بسته به نیازهای روزانه خود و اینکه در ساعات کاری از برنامه استفاده میکنید یا نه، برنامه مختص به خود را پیدا کنید.
8. استفاده از تکنولوژی برای فاصله گرفتن از آن
بسیاری از مطالعات نشان میدهند که اکثر مردم فقط میتوانند بهطور مؤثر روی یک فعالیت در یک زمان مشخص تمرکز کنند. این بدان معناست که گوشی تلفن هوشمند ما به راحتی میتواند تمرکز ما را به هنگام انجام کارهای مهم مختل کند و بازدهی ما را پایین بیاورد. بنابراین ممکن است شما هم مثل بسیاری دیگر فاصله گرفتن از گوشی تلفن هوشمند و شاید تکنولوژی به صورت کلی را در فهرست اهداف سال ۱۴۰۴ خود قرار داده باشید. برای این کار هم میتوانید از خود تکنولوژی کمک بگیرید؛ برای مثال میتوانید با گذاشتن تایمر زمان استفاده از اینستاگرام خود را محدود کنید برای این کار کافی است به قسمت تنظیمات اینستاگرام بروید. همچنین میتوانید به هنگام کار حالت «مزاحم نشوید» (Do not disturb) گوشی خود را فعال کنید یا آن را روی حالت هواپیما بگذارید تا تنها در ساعات استراحت از آن استفاده کنید.
در نهایت هیچ میانبری برای متعهد بودن به تلاش در راه اهداف ما وجود ندارد. ما باید خود را با اراده ملزم به انجام کارهای ضروری در راستای رسیدن به اهدافمان کنیم. با این حال تکنولوژی میتواند در این راه کمکهای زیادی انجام دهد؛ از یادآورهای مختلف گرفته تا برنامههای پیگیری، ردیابی و گزارش، همه ابزارهای تکنولوژیکی هستند که میتوانند ما را در متعهد ماندن در سال جدید یاری کنند.
دیدگاه خود را بیان کنید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامت گذاری شدهاند *