تسمه دینام یکی از قطعات مصرفی ارزان قیمت خودرو است که در عین حال نقش مهمی را ایفا میکند. این قطعه گشتاور تولید شده در موتور را از طریق میل لنگ دریافت کرده به قطعات مختلفی مانند دینام، پمپ آب، کمپرسور کولر گازی و … منتقل میکند. پاره شدن تسمه دینام انتقال نیرو به این قطعات را متوقف کرده و باعث بروز مشکلات زیادی مانند قطع برق، از کار افتادن پمپ هیدرولیک، داغ شدن موتور و … میشود. در این مطلب قصد داریم ضمن موشکافی علت پاره شدن تسمه دینام، عوارض این اتفاق و راههای جلوگیری از آن را بررسی کنیم. حتما در ادامه با ما همراه باشید.
علت پاره شدن تسمه دینام خودرو چیست؟
تسمههای دینام قدیمی معمولا از جنس لاستیک نئوپرن تولید میشدند. این در حالی است که تسمههای جدید از مواد اولیه با کیفیت بیشتری مانند اتیلن پروپیلن ساخته میشوند. تسمههای جدید در مقایسه با محصولات قدیمی، دوام و پایداری بیشتری دارند.
اولین موضوعی که باید درباره پاره شدن تسمه دینام و جوش آوردن خودرو بدانید آن است که تسمه قطعهای مصرفی با عمر مفید مشخص است. حتی اگر با کیفیتترین تسمه را هم از بازار خریداری کنید، باید توجه داشته باشید که نمیتوانید بیش از 60 تا 70 هزار کیلومتر روی عملکرد آن حساب کنید. بنابراین اولین عامل پارگی تسمه دینام، خرابی و فرسایش این قطعه در اثر پایان عمر مفید آن است.
در کنار این مورد، مهمترین علت پاره شدن تسمه دینام ماشین را میتوان بهصورت زیر برشمرد:
- انتخاب تسمه دینام نامناسب برای خودرو
- شل یا سفت بودن تسمه دینام به دلیل درست جا نزدن
- خرابی سفت کن تسمه دینام
- نشتی روغن روی تسمه دینام
- آسیب دیدن یا تراز نبودن قرقره تسمه دینام
علائم پاره شدن تسمه دینام ماشین چیست؟
پاره تسمه دینام پراید، پژو 206 و سایر خودروها معمولا علائم مشابهی دارند. در ادامه بیشتر درباره خطرات پاره شدن تسمه دینام توضیح میدهیم؛ اما همین قدر بدانید که شما بهعنوان راننده باید فورا پس از تشخیص پارگی تسمه دینام نسبت به تعویض آن اقدام کنید. بههمین دلیل لازم است که با نشانههای خرابی تسمه آشنا باشید. از جمله مهمترین نشانههای آسیب پارگی این تسمه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صدای کوبش از ناحیه موتور حین رانندگی
- سفت شدن فرمان هیدرولیک خودرو
- قطع شدن بخشهای برقی ماشین مانند چراغها، ضبط و …
- خرابی سیستم تهویه مطبوع ماشین
- بهگوش رسیدن صدای جیغ یا جیر جیر از موتور خودرو
- خالی شدن باتری ماشین
- روشن شدن چراغ هشدار باتری ماشین
- بالا رفتن دور موتور خودرو
- افت توان موتور
لازم است درباره مورد آخر کمی توضیح دهیم. وقتی موتور خودرو شروع به داغ شدن میکند، ایسیو برای جلوگیری از آسیب دیدن آن وارد عمل میشود. بههمین دلیل دستور میدهد که موتور با توان کمتری بهکار خود ادامه دهد. این موضوع باعث میشود تا سرعت داغ شدن موتور کاهش پیدا کند.
خطرات پاره شدن تسمه دینام چیست؟
پاره شدن تسمه دینام ماشین عوارض و خطرات جدی را در پی دارد که عبارتاند از:
داغ شدن موتور
پارگی تسمه دینام انتقال نیرو به پمپ آب را با مشکل روبهرو میکند. این موضوع باعث میشود گردش آب و ضد یخ در سیستم خنک کننده با مشکل روبهرو شود. نتیجه چنین اتفاقی داغ شدن بیش از حد موتور است. اتفاقی که در صورت بیتوجهی به آن آسیبهای جدی را برای قطعات داخلی موتور در پی خواهد داشت.
سفت شدن فرمان هیدرولیک
پاره شدن تسمه دینام 206 و سایر خودروها باعث میشود که پمپ هیدرولیک فرمان هم از کار بیفتد. این موضوع عملا موجب میشود که چرخاندن فرمان مشکل شود. شاید در سرعتهای بالا این موضوع مشکل آفرین نباشد؛ اما معمولا در سرعتهای پایین هدایت خودرو در این شرایط دشوار میشود.
قطع برق ماشین
پارگی تسمه دینام باعث از کار افتادن دینام خودرو میشود. همانطور که میدانید دینام وظیفه تامین برق باتری و سایر قطعات خودرو هنگام روشن بودن ماشین را بر عهده دارد. وقتی دینام از کار بیفتد، ظرف چند دقیقه باتری خودرو خالی میشود. در این بین سیستمهای برقی ماشین ابتدا تضعیف شده و پس از مدتی بهکلی از کار میافتند. کمپرسور کولر گازی ماشین هم یکی از این قطعات است که در پی آن سیستم تهویه مطبوع روشن نخواهد شد.
آیا با ماشین بدون تسمه دینام میتوان حرکت کرد؟
ممکن است این سوال برای شما هم بهوجود آمده باشد که پس از پاره شدن تسمه دینام در حرکت، آیا میتوان به رانندگی ادامه داد؟ اولین موضوعی که باید مد نظر داشته باشید آن است که حتی اگر قصد خاموش کردن ماشین را داشته باشید، فورا این اتفاق نمیافتد. اما میتوانید برای چند دقیقه علیرغم پارگی تسمه دینام به رانندگی ادامه دهید.
احتمالا میپرسید که ماشین بدون دینام چقدر کار میکند؟ اگر هوا خنک باشد و فشار زیادی به موتور وارد نکنید، تا حدود 90 دقیقه هم میتوانید به رانندگی ادامه دهید؛ اما در صورتی که هوا گرم باشد و مجبور باشید فشار زیادی به موتور برای حرکت کردن وارد کنید، نهایتا تا 20 دقیقه فرصت برای رساندن خود به تعمیرگاه دارید.
چطور از پاره شدن تسمه دینام جلوگیری کنیم؟
مهمترین موضوع در جلوگیری از پاره شدن تسمه دینام، انتخاب تسمه استاندارد و با کیفیت برای ماشین است. تسمهها بر اساس سایز و جنس بهچند دسته تقسیم میشوند. شما باید با مشورت گرفتن از افراد متخصص، تسمه مناسب ماشین خود را تهیه کنید. حتما با خرید از مراکز معتبر نسبت به تقلبی نبودن تسمه دینام اطمینان حاصل کنید.
در عین حال برای جا زدن تسمه دینام باید دقت کنید که این کار بهدرستی صورت بگیرد. در غیر این صورت خیلی زود تسمه دچار فرسایش و پارگی خواهد شد. روشن نگذاشتن بیش از حد سیستمهای برقی ماشین بهخصوص کولر یکی دیگر از اقداماتی است که در جلوگیری از پاره شدن زودهنگام تسمه دینام تاثیرگذار است.
در صورت پاره شدن تسمه دینام چه کنیم؟
در صورت پاره شدن تسمه دینام سعی کنید، سرعت ماشین را کاهش دهید و ضمن روشن کردن چراغ خطر، بهدنبال نزدیکترین تعمیرگاه بگردید. اگر امکان ادامه رانندگی بهدلیل سفت شدن فرمان یا خاموش شدن چراغهای ماشین برای شما ممکن نیست، حتما از امداد خودرو کمک بگیرید. معمولا هزینه تعویض تسمه دینام بسته به نوع ماشین بین 100 تا 200 هزار تومان میشود.
اگر احیانا دسترسی به امداد خودرو یا بکسل کردن ماشین برایتان امکانپذیر نبود، باید بهسراغ راه جایگزین دیگری بروید. در این حالت با استفاده از طناب و پارچه میتوانید چیزی شبیه به تسمه تایم بسازید. این کار بهشما کمک میکند تا برای چند دقیقه هم که شده بتوانید به رانندگی ادامه دهید. بهاین صورت میتوانید خود را از مهلکه رها کنید.
کلام پایانی
در این مطلب به بررسی علت پاره شدن تسمه دینام پرداختیم و نحوه مواجهه با این چالش را مورد بررسی قرار دادیم. حتما نسبت به نشانههای پاره شدن تسمه دینام در حرکت حساس باشید. بیتوجهی به این مشکل، همانطور که اشاره کردیم، گرفتاریهای زیادی را برای شما در پی خواهد داشت. در خرید تسمه تایم هم حتما حساسیت زیادی بهخرج دهید تا مشکل بیکیفیت بودن این محصول برای شما دردسرساز نشود.
دیدگاه خود را بیان کنید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامت گذاری شدهاند *