پپتایدها، در واقع بلوکهای سازنده پروتئینها هستند که در حال حاضر در رژیمهای مختلف مراقبت از پوست استفاده میشوند. در این مطلب منظور از قرص پپتاید همان کلاژن پپتاید است اما قرص پپتاید چیست و آیا واقعاً در زیبایی پوست نقش دارد؟ برای رسیدن به پاسخ این سؤال، با ما در ادامه همراه باشید.
پپتاید چیست؟
پپتاید زنجیرهای کوتاه از دو یا چند آمینو اسید است که توسط یک پیوند شیمیایی به نام پیوند پپتیدی به هم متصل شدهاند. اگر پپتایدها در ساختارهای پیچیده (معمولاً متشکل از ۵۰ آمینو اسید یا بیشتر) سازماندهی شوند، به پروتئین تبدیل میشوند.
پپتایدها در چندین عملکرد مختلف در بدن از جمله تنظیم فشار خون و متعادل کردن مایعات خارج سلولی نقش کلیدی دارند. همچنین اساس داروها و مکملهای مختلف را تشکیل میدهند. برخی از مکملها و قرصهای پپتایدی ممکن است به کاهش التهاب، بهبود زخم و تشکیل کلاژن و ساخت عضلات کمک کنند. یکی از این پپتایدها کلاژن پپتاید است که در سلامت پوست، استخوانها، عضلات و غیره نقش زیادی دارد.
انواع پپتایدهای مؤثر در سلامت پوست
پپتایدها را میتوان بر اساس عملکردشان در محافظت از پوست به دستههای مختلفی طبقهبندی کرد. این دستهها عبارتاند از:
- پپتیدهای سیگنالی: این پپتایدها به سلولها دستور میدهند تا وظایف خاصی مانند تولید کلاژن را انجام داده و در بازسازی و ترمیم پوست مؤثر هستند.
- پپتیدهای حامل: پپتیدهای حامل که برای انتقال مواد معدنی و مواد مغذی به سلولهای پوست طراحی شدهاند، جذب عناصر ضروری را تسهیل میکنند.
- پپتایدهای بازدارندهی آنزیم: این پپتایدها آنزیمهای خاصی مانند کلاژنازهای تجزیهگر کلاژن را که میتوانند منجر به پیری پوست شوند، مهار میکنند.
- پپتایدهای ضد میکروبی: این پپتایدها که در سیستم دفاعی طبیعی پوست یافت میشوند، از عوامل بیماریزا محافظت کرده و سلامت پوست را ارتقا میدهند.
- نوروپپتایدها: نوروپپتایدها با سلولهای عصبی تعامل دارند و به طور بالقوه التهاب را کاهش داده و وضعیت کلی پوست را بهبود میبخشند.
کلاژن چیست؟
کلاژن فراوانترین پروتئین در بدن شماست. حدود ۳۰ درصد از کل پروتئین بدن شما را کلاژن تشکیل میدهد. کلاژن بلوک ساختمانی اصلی پوست، ماهیچهها، استخوانها، تاندونها، رباطها و سایر بافتهای همبند بدن شما است. همچنین در اندامها، رگهای خونی و پوشش روده نیز یافت میشود.
کلاژن از پپتایدهای متشکل از اسیدهای آمینه ساخته میشوند. اسیدهای آمینهی اصلی سازندهی پپتایدهای کلاژن، پرولین، گلیسین و هیدروکسی پرولین هستند. این اسیدهای آمینه با هم گروه میشوند تا فیبرهای پروتئینی را در یک ساختار مارپیچ سهگانه تشکیل دهند. بدن برای ساختن مارپیچ سه گانه به مقدار مناسب ویتامین C، روی، مس و منگنز نیاز دارد.
کلاژن در بدن چه میکند؟
نقش اصلی کلاژن ایجاد ساختار، قدرت و پشتیبانی در سراسر بدن است. نقشهای خاص کلاژن نیز عبارتاند از:
- کمک به تشکیل فیبروبلاستها در درم (لایهی میانی پوست) که به رشد سلولهای جدید کمک میکند
- ایفای نقش در جایگزینی سلولهای مردهی پوست
- ایجاد پوشش محافظ برای اندامها
- بخشیدن ساختار، استحکام و خاصیت ارتجاعی به پوست
- کمک به لخته شدن خون
اثرات کاهش کلاژن بر سلامتی
وقتی کلاژن سریعتر از آنچه بدن آن را جذب میکند یا میسازد، تجزیه شود، میتواند اثرات مضری داشته باشد. برخی از اثرات آن قابل مشاهده هستند اما برخی دیگر در داخل بدن رخ میدهند.
کمبود کلاژن نقش مهمی در پیری پوست دارد. کلاژن ۷۰ تا ۸۰ درصد بافت پوست را تشکیل میدهد و یکپارچگی ساختاری پوست را تأمین میکند. با کاهش مقدار آن، ممکن است پوست چروکیده به نظر برسد.
با کمبود کلاژن، ماهیچهها نیز میتوانند ضعیف شوند. همچنین ممکن است تاندونها و رباطها نیز قدرت و ثبات خود را از دست بدهند. کلاژن ۶۰ درصد از غضروف بدن را نیز تشکیل میدهد که استخوانها را از اثرات حرکات شدید محافظت میکند. هنگامی که کلاژن کاهش یافته یا کیفیت خود را از دست بدهد، درد مفاصل و آرتروز ایجاد خواهد شد.
قرص پپتاید چیست؟
قرص پپتاید یا کلاژن پپتاید مکملی حاوی پپتایدهای کلاژن است که معمولاً برای مراقبت از پوست استفاده میشود.
نسخههای اولیهی مکملهای کلاژن صرفاً کرمهای موضعی حاوی کلاژن بودند که برای جایگزینی کلاژن از دست رفته و کمک به جلوگیری از پیری پوست به بازار عرضه میشدند اما کارشناسان با توجه به اندازهی کلاژن (که یک مولکول نسبتاً بزرگ است)، از ساخت و عرضه این محصولات انتقاد کردند. چیزی به این بزرگی به احتمال زیاد جذب پوست نمیشود یا به عمق لایههای پوست، یعنی جایی که لازم است، نمیرود.
مکملهای فعلی کلاژن با هیدرولیز کردن مولکول درشت کلاژن به پپتایدهای کلاژن (همان رشتههای بسیار کوچکتری از اسیدهای آمینه که کلاژن را میسازند)، این مشکل را برطرف کردهاند. این زنجیرههای کوتاهتر، راحتتر جذب میشوند و میتوان آنها را به صورت پودر درآورد یا در قرصهایی بستهبندی کرد تا به صورت خوراکی مصرف شوند.
قرص پپتاید در واقع قطعات بسیار کوچکی از پروتئین از کلاژن حیوانی هستند. همچنین برای عملکرد بهتر دارای مقداری ویتامین C نیز هستند. هنگامی که قرص پپتاید از طریق دهان مصرف شود، پپتایدهای کلاژن در پوست و غضروف جمع میشوند. این امر ممکن است به بهبود برخی از شرایط پوست و مفاصل کمک کند.
پپتایدهای کلاژن برای پوستهای خشک، پیری پوست و آرتروز استفاده میشود. همچنین برای پوکی استخوان، شکنندگی ناخنها، قدرت عضلانی و بسیاری از اهداف دیگر نیز کارآیی دارند. البته قرص کلاژن پپتاید را با کلاژن نوع یک و کلاژن نوع دو یا ژلاتین بدنسازی اشتباه نگیرید.
موارد مصرف قرص پپتاید
تحقیقات نشان میدهد که قرص پپتاید ممکن است:
- فشار خون بالا را کاهش دهد
- میکروبها را بکشد
- التهاب را کاهش دهد
- از تشکیل لختههای خون جلوگیری کند
- عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشد
- به عنوان آنتی اکسیدان عمل کند
اغلب افراد از قرص پپتاید برای دستیابی به اهدافی که در ادامه میخوانید استفاده میکنند.
کند کردن روند پیری پوست
پروتئین کلاژن در پوست، مو و ناخن یافت میشود. مصرف پپتایدهای کلاژن ممکن است سلامت پوست را بهبود ببخشد و روند پیری پوست را کند سازد.
برخی از مطالعات نشان میدهد که مکملهای غذایی حاوی پپتایدهای کلاژن (مانند قرص پپتاید) میتوانند چین و چروکهای پوست را درمان کنند. همچنین این مکملها خاصیت ارتجاعی و آبرسانی پوست را نیز بهبود میدهند.
پپتایدها تولید ملانین (رنگدانهی پوست) را نیز تحریک میکنند که در بهبود محافظت از پوست در برابر آسیبهای نور خورشید تأثیرگذار است.
کاهش خشکی پوست
مصرف قرص پپتاید باعث افزایش رطوبت پوست و خاصیت ارتجاعی پوست در افراد دارای پوست خشک میشود.
بهبود و درمان زخم
از آنجایی که کلاژن یک جزء حیاتی از پوست سالم است، پپتایدهای کلاژن بهبود سریعتر زخم را نیز امکانپذیر میسازند. همچنین میتوانند التهاب را کاهش دهند و به عنوان آنتی اکسیدان عمل کنند که توانایی بدن برای بهبودی افزایش خواهد یافت.
فواید قرص پپتاید برای پوست
۱. سهولت در مصرف
قرصهای پپتاید را میتوان به راحتی در هر روتین روزانه گنجاند و نیازی به روشهای استفادهی خاص یا رژیمهای مراقبت از پوست گسترده نیست. برای افرادی که مکمل را به محصولات موضعی ترجیح میدهند، این قرصها انتخابی مناسب هستند.
۲. مزایای سیستمی برای کل بدن
قرص پپتاید برخلاف پپتایدهای موضعی که فقط سطح پوست را تحت تأثیر قرار میدهند، میتواند مزایای سیستمیکی را برای سراسر بدن ارائه دهد. این بدان معنی است که این قرص نه تنها به سلامت پوست کمک میکند، بلکه بر بهبود سلامت کلی بدن اثر میگذارد.
۳. وجود مواد تشکیلدهنده برای هدفی خاص
بسیاری از قرصهای پپتاید با انواع خاصی از پپتایدها فرموله میشوند که نگرانیهای خاص پوست مانند چین و چروک، از دست دادن خاصیت ارتجاعی یا کمآبی را هدف قرار میدهند. این امر افراد را قادر میسازد تا محصولاتی را انتخاب کنند که با اهداف منحصر به فرد مراقبت از پوست آنها هماهنگ باشد.
۴. سازگاری با بیشتر مکملها
قرص پپتاید را میتوان با مکملهای دیگر ترکیب کرد تا سلامت کلی پوست را افزایش دهد. به عنوان مثال، ترکیب آن با آنتی اکسیدانهایی مانند ویتامین C میتواند در برابر رادیکالهای آزاد از پوست بیشتر محافظت کند و پوستی شادابتر و جوانتر را برای افراد به ارمغان بیاورد.
عوارض قرص پپتاید چیست؟
پپتایدهای کلاژن به طور کلی برای بیشتر افراد بیخطر شناخته میشوند. بااینحال، درست مانند هر مکمل دیگر یا هرگونه تغییر در رژیم غذایی، عوارض جانبی نیز ممکن است رخ دهد. یکی از رایجترین عوارض قرص پپتاید، احساس پری یا سنگینی در معده است. این عارضه معمولاً به دلیل ماهیت متراکم پپتایدهای کلاژن رخ میدهد.
توجه به این نکته مهم است که واکنش بدن به مکملهای غذایی از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. در حالی که برخی از افراد ممکن است ناراحتی معده را تجربه کنند، برخی دیگر ممکن است اصلاً مشکلی نداشته باشند.
همچنین برخی از افراد پس از مصرف احساس طولانی مدت طعمی را در دهان خود گزارش میدهند. این احساس معمولاً به دلیل پپتایدهای کلاژن بدون طعم است که مزهای نیمه شور دارند. برای جلوگیری از این اتفاق، قرص پپتاید طعمدار را مصرف کنید یا آن را با آبمیوه یا اسموتی مورد علاقه خود مخلوط کنید.
به طور کلی عوارض قرص پپتاید ممکن است شامل مواردی که در ادامه میخوانید باشد.
۱. واکنشهای آلرژیک
آلرژی به قرص پپتاید نسبتاً نادر است اما کلاژن نیز مانند هر پروتئین دیگری، پتانسیل ایجاد واکنش آلرژیک در برخی افراد را دارد. پپتایدهای کلاژن از چندین منبع حیوانی از جمله ماهی، مرغ و گاو مشتق میشوند. به این ترتیب، کسانی که به این منابع آلرژی دارند ممکن است به پپتایدهای کلاژن مشتق شده از آنها نیز حساسیت داشته باشند.
واکنش آلرژیک به قرص پپتاید ممکن است به روشهای مختلفی ظاهر شود. برخی از افراد ممکن است واکنشهای خفیف کوتاه مدتی مانند کهیر، خارش یا بثورات پوستی داشته باشند. برخی دیگر نیز ممکن است واکنشهای شدیدتری از جمله تورم صورت، لبها، زبان یا گلو، سرگیجه، مشکل در تنفس یا افت ناگهانی فشار خون را تجربه کنند.
برای کسانی که آلرژیهای شناخته شده دارند، قرص پپتاید ضد آلرژی (که معمولاً از غشای پوستهی تخم مرغ یا تخمیر میکروبی به دست میآید) جایگزین مطمئنتری است.
۲. مشکلات گوارشی
قرص پپتاید گاهی اوقات منجر به اختلالات گوارشی در برخی از مصرفکنندگان میشود. البته این امر اغلب به مقدار مکمل مصرفی و قابلیت هضم سیستم گوارشی افراد مرتبط است.
یکی از علائم رایج گزارش شده توسط برخی از مصرفکنندگان، احساس نفخ یا سیری پس از مصرف کلاژن پپتاید است زیرا کلاژن یک پروتئین بوده و پروتئین به طور کلی در مقایسه با کربوهیدراتها یا چربیها زمان بیشتری را برای هضم سپری میکند.
برخی افراد ممکن است پس از مصرف قرص پپتاید دچار یبوست یا اسهال شوند. این عوارض میتواند به دلیل عدم سازگاری بدن فرد با مکمل جدید یا به دلیل عدم تحمل یک یا چند مادهی مورد استفاده در مکمل باشد.
راه حل غلبه بر ناراحتیهای گوارشی، تقسیم دوز مصرفی است. یعنی به جای مصرف یکبارهی آن، اگر دوز روزانه به بخشهای کوچکتر تقسیم شود، برای معده راحتتر است.
افرادی که رودهی حساسی دارند مانند کسانی که از سندرم روده تحریک پذیر (IBS) رنج میبرند یا مبتلایان به سایر بیمارهای گوارشی باید قبل از مصرف قرص پپتاید، با یک پزشک متخصص مشورت کنند.
در نظر داشته باشید که هنگام مصرف مکملهای پروتئینی، رساندن مایعات کافی به بدن بسیار مهم است. نوشیدن آب زیاد به هضم و جذب و توزیع پپتایدهای کلاژن در بدن کمک میکند.
۳. حساسیتهای پوستی
قرص پپتاید اغلب به دلیل فوایدی که برای سلامت پوست دارد، به بازار عرضه میشود که نویدبخش بهبود آبرسانی، انعطافپذیری و کاهش علائم پیری پوست هستند. بااینحال، برخی از مصرفکنندگان پس از شروع مصرف قرص پپتاید، تغییرات پوستی مانند بثورات خفیف، کهیر یا حتی آکنه را بر روی پوست خود گزارش کردهاند.
یکی از دلایل این امر میتواند واکنش آلرژیک به کلاژن یا سایر مواد مورد استفاده در قرص پپتاید باشد. آلرژی به خود کلاژن یک رویداد نادر است اما ممکن است رخ دهد.
گاهی اوقات، واکنش مربوط به پوست ممکن است به دلیل کلاژن نباشد و به دلیل سایر مواد موجود در قرص باشد. مکملهای کلاژن اغلب حاوی اجزای اضافی مانند طعمدهندهها، مواد نگهدارنده یا سایر مواد فعال هستند که ممکن است باعث ایجاد حساسیت شوند.
یکی دیگر از دلایل احتمالی شروع ناگهانی آکنه میتواند نوسانات هورمونی باشد. افزایش کلاژن بر تعادل سایر پروتئینها در بدن از جمله هورمونهایی مانند تستوسترون که به عنوان محرک آکنه شناخته میشود، تأثیر خواهد گذاشت.
بهترین زمان مصرف قرص پپتاید
قرص پپتاید اغلب توسط بزرگسالان در دوزهای ۲.۵ تا ۱۰ گرمی در روز و به مدت ۶ ماه استفاده میشود. بسیاری از کارشناسان مصرف قرصهای پپتاید را در صبح توصیه میکنند. مصرف آن با معدهی خالی میتواند جذب را افزایش دهد زیرا سیستم گوارش آماده است تا به طور موثر مکملها را در این زمان تجزیه کند. این امر میتواند منجر به بهبود آبرسانی و انعطاف پذیری پوست شود.
از طرف دیگر، مصرف قرصهای پپتاید در شب نیز میتواند مفید باشد زیرا در طول خواب، بدن به طور طبیعی برای ترمیم خود عمل میکند.
علاوهبراین، مصرف قرص پپتاید را با وعدههای غذایی حاوی چربیهای سالم نیز در نظر بگیرید. برخی از پپتایدها با چربیها بهتر جذب میشوند. بنابراین مصرف آنها با غذاهایی مانند آووکادو، آجیل یا روغن زیتون میتواند فراهمی زیستی آنها را افزایش دهد.
کلام آخر کرکره
قرص پپتاید مکملی مفید برای دستیابی به پوستی جوان و شاداب است. این قرص قابلیت فراوانی در تقویت تولید کلاژن، افزایش آبرسانی به پوست و محافظت در برابر علائم پیری پوست دارد.
به یاد داشته باشید، قرص پپتاید نباید جایگزینی برای تغییر رفتارهای ناسالم مانند سیگار کشیدن، چشم پوشی از محافظت در برابر نور خورشید یا نداشتن خواب کافی باشد. ایجاد تغییرات مثبت در شیوهی زندگی میتواند به طور قابل توجهی بر تولید کلاژن در بدن شما تأثیر بگذارد.
دیدگاه خود را بیان کنید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامت گذاری شدهاند *