به هر حال، این موضوع یکی از زیرژانرها در تعلیق روانشناختی شده که برای خودش هم زیرژانرهای دیگری را هم دارد؛ مثل ازدواجهایی که با رخدادی زیرورو شدند، ازدواجهایی که یکی از طرفین قصد فریب و تخریب دیگری را دارد یا ازدواجی که دو طرفه کمر به نابودی هم بستند. فروش این ژانر همواره اثبات کرده که جذابیت چنین داستانهایی هرگز برای خوانندهها کمرنگ نشدند. در ادامه فهرستی که لوسی فولی از بهترین رمانها درباره ازدواج را میخوانیم، که شامل گزینههای متنوع، از میان کتابهای قدیمیتر و کلاسیک تا کتابهایی که به تازگی چاپ شدند، میشود.
۱- «فهرست» اثر «یومی ادگوکه» (The List)
- سال انتشار: ۲۰۲۳
- امتیاز گودریدز: ۳ از ۵
کتابهای درباره ازدواج موفق اغلب شروع خوشبینانهای دارند اما روایت «فهرست» با موضوعی وحشتناک آغاز میشود؛ چه حسی خواهید داشت اگر مردی که عاشقش هستید، و قصد داشتید باقی عمرتان را با او بگذرانید، ناگهان نامش در فهرستی لو رفته در فضای مجازی منتشر شود با این عنوان که او شخصی سوءاستفادهگر است و مجبور میشوید هر ایدهای که از او در ذهنتان داشتید را بازنگری کنید و دنیایتان متحول شود.
با اینکه این کتاب به زمان پیش از ازدواج و دوران نامزدی اولا و مایکل میپردازد اما میتوانیم آن را یکی از بهترین رمانها درباره ازدواج و رابطهای محکوم به فنا در نظر بگیریم. کاوشی جذاب و موشکافانه درباره رابطهی این دو شخص است و نشان میدهد چقدر زمان میبرد تا زندگی جفت آنها کامل بهم بریزد. شک و تردیدی که صحت ادعاها در فضای مجازی ایجاد میکند هم مورد بررسی قرار میگیرد.
۲- «ربهکا» اثر «دافنه دو موریه» (Rebecca)
- سال انتشار: ۱۹۳۸
- امتیاز گودریدز: ۴.۲ از ۵
شاید همه درباره روابط قبلی همسرانشان کنجکاو میشوند. اما در دورانی که فضای مجازی گذشتهها را برملا میکرد، اشخاص برای کاوش در گذشتهی عزیزانشان باید خلاقیت بیشتری به خرج میدادند. کاری که شخصیت اصلی داستان ربکا میکند تا به جواب سوالهایش برسد، پرسوجو از خدمتکاران خانهی جدیدش است. همچنین حضوری نامحسوس و نادیدنی را در خانهاش حس میکند و در تلاش است با آن ارتباط برقرار کند. حتی پایش به قایقخانهای مخروبه و رهاشده باز میشود تا سرنخهای بیشتری جمع کند.
در این روایت کلاسیک باشکوه، در فضایی خیرهکننده و گوتیک، از ازدواجی نابرابر میخوانیم و حضور همسر پیشین صاحب خانه چنان پررنگ و درعینحال نامرئی است که حتی نام راوی داستان را نمیفهمیم. از این اثر شاهد اقتباسهای فراوانی هستیم و در نوع خودش ژانر منحصربهفردی محسوب میشود و الگوی کتابهای تریلر زیادی شده. بدون شک ربکا یکی از بهترین رمانها درباره ازدواج و رازهای گمراهکنندهی آن است.
۳- «آنچه در تاریکی میگذرد» اثر «جنیفر هیلیر» (Things We Do in the Dark)
- سال انتشار: ۲۰۲۲
- امتیاز گودریدز: ۴ از ۵
این روایت تاریک و پیچیده در ابتدا قتل معمولی شخصی به دست همسرش را نشان میدهد. پاریس پرالتا بالای سر جسد شوهر مشهور و مسنتر خود ایستاده و تیغی را در دست دارد. انگار جنایت و بانی آن واضح به خواننده نشان داده شدند و پیچیدگی در کار نیست. اما پاریس قسم میخورد که بیگناه است. داستان تازه به جریان میافتد و شاهد روایتی درهمپیچیده از اسرار هستیم و مرگهای دیگری هم به سوالات بسیار خوانندهها اضافه میشوند. تاریخی مهآلود از دسیسهها آشکار میشود و میخوانیم که موضوع تنها همسرکشی صرف نیست. آنچه در تاریکی میگذرد یکی از بهترین رمانها درباره ازدواج و قتلهاست.
۴- «همسر» اثر «شارلوت مندلسون» (Wife)
- سال انتشار: ۲۰۲۴
- امتیاز گودریدز: ۳.۴ از ۵
با اینکه همسر کتابی هیجانانگیز محسوب نمیشود اما از عناصر نفسگیر و پیچشهای جذاب در روایت آن استفاده شده. ماجرا از یادداشتهای تهدیدآمیز در میان وسایل حیوان خانگی، ماشینی که برای فرار آماده شده و ضربالعجلی نامعلوم شروع میشود و زویی در طول روزی پراسترس در تلاش است تا از ازدواج خود فرار کند و رها شود، او از همسری فرار میکند که دو دهه باهم زندگی کردند.
ترس از فضای خفقانآور این روایت مدرن را به پیش میبرد و به خواننده آغاز این ازدواج و نحوهی آشنایی زویی با همسرش هم نشان داده میشود. رابطهای که از همان ابتدا نشانههای نگرانکنندهای داشته اما زویی چشمانش را به آن نشانهها بسته بوده. از انکارها و اجبارها را در این ازدواج مشاهده میکنیم و میخوانیم که همسر زویی چگونه او و حتی اعضای خانوادهاش را اسیر خودش کرده بود. کاوشی دقیق و تکاندهنده از خودفریبی و بازیهای مخرب در پیوند زناشویی که منجر به قصد فرار زویی میشود.
۵- «دختر گمشده» اثر «گیلین فلین» (Gone Girl)
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز گودریدز: ۴.۱ از ۵
شاهکار ژانر ازدواجهای نابسامان و سمی، که حتی از خطوط اولیه خواننده را درگیر خود میکند و به پایانی میخکوبکننده و البته فراموشنشدنی منجر میشود. گیلیان فیلین استادانه روایت میکند و با آنکه صفحاتی را به پسزمینهی شخصیتها اختصاص میدهد اما لحظهای خواننده را خسته نمیکند. خوانندهها مجذوب تکتک شخصیتها میشوند و میخواهند از سرنوشت آنها باخبر شوند. رفتارهای وحشتناک شخصیتها خوانندهها را خیره نگه میدارند. دو شخصیت منفی در این ازدواج به تصویر کشیده میشوند که یکی مملو از ایرادهای کوچک و بزرگ است و دیگری دیوانهای تمامعیار است. بدون شک یکی از بهترین رمانها درباره ازدواج سمی و روایتی جذاب است.
۶- «آخرین چیزی که به من گفت» اثر «لورا دیو» (The Last Thing He Told Me)
- سال انتشار: ۲۰۲۱
- امتیاز گودریدز: ۳.۸ از ۵
زمانی که اوون، شوهر محبوب و دلسوز هانا، ناپدید میشود و تنها یادداشتی مرموز از خودش به جا میگذارد، هانا متوجه میشود شاید اصلاً همسرش را خوب نمیشناخته. مدل متفاوتی از درام را در این کتاب میبینیم، از رابطهی هانا با دخترخواندهاش میخوانیم که فرزند اوون از ازدواج قبلیاش است. این روایت دربارهی اهمیت خانوادهی انتخابی است و البته پیچشهای داستانی نفسگیر را هم در خودش دارد.
۷- «آدل» اثر «لیلا سلیمانی» (Adèle)
- سال انتشار: ۲۰۱۴
- امتیاز گودریدز: ۳.۴ از ۵
هر روز صبح، بعد از اینکه آدل همسر و نوزاد پسرش را در آپارتمان زیبایشان در پاریس پشتسر میگذارد، به این فکر میکند که کجا برود تا رابطهی نامشروع داشته باشد؛ هر قدر که رابطه ترسناکتر و تحقیرکنندهتر باشد، آدل راضیتر خواهد بود. در واقع آدل به رابطه اعتیاد دارد که ناشی از فقدان صمیمیت در ازدواجش و تمایل به خودتخریبی، چنین خواستههایی در او بیشتر شده. این رمان از داستانهای زیادی الهام گرفته، از فیلم لوئیس بونوئل با نام «زیبای روز» (Belle de Jour) گرفته تا رمان «مادام بوواری» (Madame Bovary) اثر گوستاو فلوبر. هرچند آدل خودش هم اثری درخشان از آب درآمده، از ازدواجهای مدرن روایت کرده، ساختار طبقاتی معاصر فرانسه را به تصویر کشیده و به مسائل مهم دیگری اشاره کرده. روایتی غمانگیز، گیرا و مشکلساز که سرعت داستانهای تریلر را دارد و تا مدتها پس از بسته شدن کتاب با خواننده باقی خواهد ماند.
لیلا سلیمانی با آثار دیگرش، «لالایی» و «غربت» بیشتر میان خوانندههای ایرانی شناخته شده.
۸- «قاعدهی ازدواج» اثر «جان مارس» (The Marriage Act)
- سال انتشار: ۲۰۲۳
- امتیاز گودریدز: ۳.۸ از ۵
شاید بهتر باشد در انتهای این فهرست داستانی با عناصر گمانهزن هم داشته باشیم؛ جان مارس زندگی درون خانه و خانواده را با ویرانشهری جذاب ترکیب کرده. قاعدهی ازدواج موضوع هولناکی را در حکومت راستافراطی نشان میدهد که هم ازدواج را بر تمامی شهروندان تحمیل میکنند و هم برای تحت فشار قرار دادن افراد مجرد، آنها را به شهروندان درجهدو تقلیل میدهند. در حالی که در این دنیا، کسانی که ازدواج میکنند از معافیت مالی، مسکن و وضعیت مالی بهتری برخوردار میشوند اما در تکتک لحظات و جنبههای زندگیشان تحت نظر خواهند بود؛ از مکالمات و درگیریها گرفته تا هرگونه فعالیت جنسی، تحت نظر قرار میگیرند. در پایان، این کتابها شاید ابعاد تاریک ازدواج را به نمایش بگذارند اما چندین کتاب درباره سواد رابطه هم داریم که کمک میکنند تا نگاه مثبتتری به آن داشته باشیم.
دیدگاه خود را بیان کنید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامت گذاری شدهاند *